Často Kladené Dotazy:

Operační ­ zákroky

  • Na každý zákrok je třeba se předem objednat buď telefonicky, nebo osobně, přidělíme Vám nejbližší možný termín.
  • Před zákrokem je nutné dodržet 12 hodin hladovku. Zvíře může pít - obzvláště u starších pacientů je riziko dehydratace. Vodu je dobré odebrat až 2 hodiny před zákrokem. Veškeré léky, které zvíře užívá podejte jako obvykle.
  • Operujeme před ordinačními hodinami - obvykle od 8.15 ráno. Je třeba fixace zvířete majitelem než podáme anestetika a zvíře usne - potom ho přebíráme do naší péče.
  • Veškerá anestetika podáváme přes kanylu - nitrožilně a zvíře je po celou dobu na infuzi. Je tudíž možné udržovat ideální hloubku anestezie po celou dobu zákroku a potom zvíře velmi rychle probudit podáním antidota.
  • Majitel nám nechá své telefonní číslo, na které zavoláme až bude zvíře zcela probuzené tj. schopno samostatné chůze, atd. Voláme tedy jakmile je možné si zvíře vyzvednout - obvykle kolem poledne. Pokud se cokoliv přihodí - nečekaná komplikace, reakce na léky, atd. - voláme ihned.
  • Máme k dispozici pooperační boxy všech velikostí ve vytopené místnosti - zvířata se mohou bezpečně a v klidu probudit. Není nutné zvíře po příchodu domů nijak hlídat, sledovat - během buzení ho monitorujeme my.
  • Po příchodu domů je možné zvíře napojit a nakrmit menší dávkou krmení, na které je zvyklé. Krmení nevnucujte, jen nabídněte. Zvířata jsou hydratovaná infuzí a nemají obvykle žízeň.
  • Po většině zákroků je nutné nasadit zvířeti límec, aby nedošlo ke komplikacím v místě rány. Límec je nezbytné nosit minimálně 10 dní a to neustále. Zvířeti stačí 5 minut na to, aby si ránu otevřelo, příp. si do ní zaneslo infekci slinami.
  • Většinou rovněž dostanete léky (antibiotika, analgetika, atd.), které je třeba užívat přesně podle našich pokynů. Nepřidávejte žádné další léky - proti bolesti je zvíře medikované od nás. Při jakýchkoliv pochybnostech o průběhu hojení, případně nejasnostech neváhejte zavolat.
  • Stehy se obvykle vytahují 10. - 14. den po zákroku a to pochopitelně zdarma.
  • Cena zákroku se odvíjí podle váhy psa, délky zákroku, množství spotřebovaných léků a materiálu a případných komplikací. Není tedy možno jí stanovit paušálně, ale sdělíme Vám přibližnou cenu - odchýlit se můžeme zhruba o 10%.

Pořízení štěněte

  • Štěně by se nemělo odebírat od matky před dovršením 8. týdne věku, a to ani když je už matka téměř nekojí. Do té doby je pro přechod do nové rodiny nezralé, stres je zbytečně velký a velmi důležité pro jeho vývoj jsou i sociální interakce mezi sourozenci. Vydávání štěňat, která jsou dokonce mladší 6 týdnů jednoznačně svědčí o velmi pochybném chovateli!
  • První dny nechte štěně v klidu zabydlet, krmte je tím, na co je zvyklé - chovatel Vám obvykle řekne, čím krmil, nebo přímo dá malé množství granulí. Přechod na stravu, kterou chcete krmit do budoucna by měl být postupný - tj. nejdříve mu míchejte staré žrádlo s novým ve stále vyšším poměru ve prospěch nové stravy - tento přechod by měl trvat cca 5 - 7 dní, zamezíte tak případným průjmům.
  • Štěňata je dobré krmit 4x denně (viz krmný návod na granulích), dospělé psy pak 2x, vodu musí mít neustále k dispozici.
  • Kvalitní - to znamená superpremiové granule mají kompletní, vyvážené složení pro danou kategorii psa - není vhodné přidávat nic navíc. Zejména nadbytek na bílkoviny bohatých jídel (tvaroh, vejce, maso) může způsobit kromě přerůstání zvířat také vývojové poruchy pohybového aparátu s bolestmi všech končetin. Navíc se tím narušuje ideální poměr živin v granulích. Je třeba si uvědomit, že cokoliv nad krmnou dávku doporučenou výrobci krmiv, je opravdu navíc a mělo by se tudíž ubrat z celkové dávky granulí - to se týká i pamlsků.
  • Výhoda granulí je rovněž u psů nemocných nebo obézních, kteří musí užívat tzv. medikované diety - tj. krmiva speciálně vyrobená pro daný problém (selhávání jater, ledvin, srdce,...) a předepisovaná lékařem - je snazší přejít z jedněch granulí na jiné než začínat s nimi u staršího psa, který je zvyklý jen na vařenou stravu.
  • Štěně by mělo být odčerveno už u chovatele a to nejméně 2x, ideálně 3x. Pokud k tomu nedošlo, je pravděpodobně zamořeno parazity a je nezbytné ho nejprve odčervit. Pokud potom dojde k vyloučení škrkavek, tasemnic, musí se odčervení min. 1x zopakovat po 14 dnech. Není možné odčervovat a očkovat zárověň - štěně by bylo vystaveno nedměrnému riziku ! Odčervení dospělých psů je dobré provádět 2x ročně - nejlépe na jaře a na podzim. Je vždy nezbytné odčervit všechna zvířata v domácnosti najednou.
  • 1. očkování se provádí nejlépe od 8 - 9 týdnů věku a psa pak čekají jen 2 vakcinace - přeočkovává se za 2-4 týdny a toto očkování (nejdříve od 12 týdnů) je už se vzteklinou a přeočkovává se 1x ročně. Je dobré očkovat, až když je pejsek u vás již zvyklý - ne bezprostředně po příchodu do nového domova.
  • Ze zákona Vám vyplývá pouze povinnost naočkovat psa proti vzteklině a toto očkování obnovovat dle pokynů výrobce vakcíny. Dále je vhodné psa naočkovat proti psince, parvoviróze, infekční hepatitidě, infekční laryngotracheitidě, parainfluenze a leptospiróze - což je součástí klasické kombinované vakcíny - a toto očkování každoročně obnovovat (promeškat ho lze pouze o 3 měsíce).
  • Po očkování je dobré štěně nechat v klidu a alespoň 2 hodiny ho hlídat - do té doby by se objevily závažnější nežádoucí reakce jako otok obličeje, velmi vzácně ztížené dýchání. Může se objevit zvýšená únava a přechodné nechutenství, běžný je rovněž otok v místě vpichu a případná bolestivost tohoto místa - tento otok vždy do 3 týdnů zmizí.